תמ"א 38 הושקה בשנת 2005 מלווה בתקוות רבות מצד הממשלה לתנופה של פרויקטים לחיזוק מבנים מפני רעידת אדמה באמצעות מתן תמריצים של זכויות בניה ליזמים. אך לאחר 6 שנים ועליה משמעותית בשיח הציבורי לגבי רעידות אדמה – פחות מ-1,000 בקשות לפרויקטים של התמ"א הוגשו ופחות מכך יצאו לדרך בפועל. תמ"א 38 לא תאמה בפועל את מצב השוק ואת עלויות הביצוע וכמו כן נתקלה בקשיים רבים נוספים.
אישורים רשמיים להקלות תמ"א 38
ראשית הממשלה אישרה את ההמלצות להעניק הקלות באישור בנייה תמ"א 38 – הנושא הבעייתי ביותר ביישום התכנית על ידי יזמים מהשוק הפרטי – בעיקר עקב עלויות החיזוק והבנייה לעומת ביקושים ומחירי הדירות ברחבי הארץ. בתחילת אפריל 2011 אישרה את ההחלטות המועצה הארצית לתכנון ובנייה שהיא הגוף הרלבנטי ביותר לשינויים שהוכנסו בתמ"א.
שינוי אחד בתמ"א 38 הוא שיפורטו התנאים ההנדסיים לגבי עמידות מבנים ברעידות אדמה על פי תקן הבנייה הישראלי לתחום זה, כך שיוגדרו תנאי הסף מבחינה הנדסית להגשת בקשה לביצוע תמ"א 38 וקבלת זכויות הבנייה – זאת בניגוד לקביעה הגורפת שרק מבנים שנבנו לפני 1980 זכאים להטבות.
ניתן לבנות עוד קומות במסגרת תמ"א 38
ההקלות על זכויות הבנייה תמ"א 38 שהוחלט עליהם בראשית אפריל 2011 הן לא במקום, אלא בנוסף לזכויות שהיו קיימות קודם לכן – זהו פרט חשוב מאוד שיש להבין. יזם שיבצע פרויקט חיזוק יוכל גם לבנות עוד קומה או סגירת קומת עמודים (הגדלת היחידות הקיימות במבנה) או הוספת אגף למבנה וגם לבנות עוד 2.5 קומות בפריפריה או עוד 1.5 קומות במרכז ובאזורי ביקוש.
העברת זכויות בנייה למבנה חדש
שינוי משמעותי מאוד עבור יזמים במסגרת הגדרות תמ"א 38 הוא מתן תוקף להעברת זכויות הבנייה שפורטו ממבנה שעבר או צריך לעבור חיזוק למגרש שבו מיועד להיבנות מבנה שכמובן אינו מצריך חיזוק. שינוי מהותי זה יאפשר ליזם לבצע למשל חיזוק למבנה בצפון באזור בביקוש נמוך ואת זכויות הבנייה לנצל עבור בניית עוד קומות / יחידות דיור באזור המרכז וכך להרוויח יותר ולהגדיל את היצע הדירות במרכז. העברת זכויות הבנייה של תמ"א 38 ממבנה אחד למבנה חדש תצריך אישור תכנוני וסטטוטורי של מוסד תכנון שיופקד על תחום זה.