הליך תמ"א 38 אפשר במהלך השנים האחרונות לשפץ אלפי מבנים שעמידותם הייתה מוטלת בספק. בהליך זה מעורבים גורמים רבים – יזם, קבלן, דיירים ואנשי מקצוע כגון עורך דין ורואה חשבון.
תחשיבי כדאיות נדרשים
כפי שיודע להעיד כל עורך דין שעוסק בתמ"א 38, לא כל מבנה עומד בכללים החוקיים שיאפשרו לו להשתתף בהליך מסוג זה. אך האם בכל מבנה שניתן באופן תיאורטי לחזק אכן קיימת כדאיות כלכלית לצעד כזה? בדיוק על שאלה כזאת אמור לענות גורם המתמחה במימון – רואה חשבון המתמחה בפרויקטים קבלניים.
אם קבלן ייקח על עצמו את ההתחייבויות הכרוכות בשדרוג החוזק ההנדסי של מבנה בלי לבדוק את הרכב ההוצאות ואת אופי ההכנסות הצפויות – עשויה להיווצר בעיה קשה.
תמ"א והקלות במס
תרומתו של רואה חשבון נעוצה לא רק בבדיקת כדאיות עבור פרויקטים מסוג תמ"א 38. לרואה חשבון בעל ידע ומומחיות בתחום המיסוי היכולת לסייע בשאלות מקצועיות המגיעות מתחום המיסים ואשר יש להם חשיבות ספציפית בהליכי תמ"א.
עבור מי ששוקל להצטרף למגמת התמ"א – בין אם כיזם, בין אם כקבלן, בין אם כדיירים המתגוררים בבית ישן, חשוב מאוד לדעת האם מגיעות הקלות מס, מהם המיסים שכן יש לשלם והאם במקרה שלהם עשויים "לצוץ" בהמשך מיסים במועד מאוחר יתר (למשל במועד מכירת הדירה, בעתיד).
מיסוי – חשיבות הליווי של רואה חשבון
נהוג להעניק פטור ממס שבח בפרויקטים כאלה, אולם לא תמיד מדובר בפטור מלא. הפטור יינתן אך ורק לצורך ביצוע הפעולות התורמות לחיזוק עצמו ולכן – עשויים לחול שיפורים במבנה שעבורם ישולם מס שבח. עבור קבלנים, יש לדעת שניתן לבקש ולקבל פטור ממס ערך מוסף.
לעומת זאת, ממס רכישה בדרך כלל לא ניתן לקבל פטור או אפילו הקלה. עוד יש לציין שיש הבדלי מיסוי מסוימים בין פרויקטים מסוג תמ"א 1 לבין תמ"א מסוג 2 (הריסת מבנה ובנייתו מחדש).